Snacks


konijnenoren, kauwbotten, trainingsbrokjes, beloningsbrokjes, ossenstaart, runderkophuid
Diversiteit aan snacks

Wanneer je in de dierenwinkel komt is het al snel duidelijk dat er een ongelooflijk groot assortiment is. Van kleine trainingsbrokjes tot grote kluiven. Uiteraad is een snoepje op zijn tijd lekker. En bij het trainen van pups en jonge honden is het vaak een fijn hulpmiddel. In het grote assortiment dat winkels aanbieden vind je vaak meerdere soorten snack, van gedroogde konijnenoren en organen tot dental sticks en speciale hondenkoekjes. Ik voelde me altijd als een kind in een snoepwinkel zodra ik de dierenwinkel binnen stapte. Zoveel keus aan lekkers om mijn maatje te verwennen. Welke zal ik eens kiezen? Inmiddels heb ik de stap gezet om voornamelijk gedroogde snacks te voeren. De reden? Je ziet je honden er gewoon meer van genieten. (naja de honden die ik ken in elk geval). Er zitten geen grote hoeveelheden zout in waardoor ze niet meer bij de waterbak weg te krijgen zijn en sommige snacks hebben ook nog eens een gunstige invloed op het lichaam. Bijvoorbeeld de haren op gedroogde konijnenoren. Goed voor tandplak en goed voor de darmen en in geval van diarree werken de haren stoppend.

 

Maar welke soorten snacks zijn er nou allemaal verkrijgbaar?: 

Kauwbotten en Kauwrollen

Over het algemeen zijn deze botten gemaakt van runderhuid, maar ze zijn ook verkrijgbaar van varkenshuid en paardenhuid (ideaal dus bij een rund allergie) en verkrijgbaar in vele vormen en smaken. Zo heb je een simpele rol, maar je hebt ook botten die gevlochten zijn of in een vormpje van een bot zijn gemaakt of geknoopt. Soms zit er zelfs een stukje vlees of vis omheen gerold. Vrijwel iedereen die een hond heeft, heeft dit product wel eens gegeven. Het voorziet in de kauwbehoefte en het helpt het gebit te onderhouden. Een hond kan het ook gebruiken als hij last heeft van wat stress of als hij angstig is. Het is ook een ideale traktatie voor pups als ze beginnen met wisselen en de tanden in je meubels beginnen te zetten. 

Er kleven echter ook gevaren aan deze botten. Je hond kan in het laatste stukje stikken omdat dit erg plakkerig is van het kauwen en niet iedere hond kauwt het laatste stukje geduldig op maar probeert deze zo snel mogelijk door te slikken. Ook bij een onjuist formaat kan de hond het direct inslikken. Zo'n groot stuk kan niet of nauwelijks verteert worden en dit lijd tot nare gevolgen. Zoek daarom het juiste formaat en neem geen onnodig risico. Als je hond een gevoelig darmstelsel heeft kan het diarree of juist een verstopping veroorzaken. 

De huiden worden geweekt in een oplossing waarmee vet en haren verwijderd worden. Hierna word het nog gereinigd met water, bleek en/of waterstofperoxide. Het is niet altijd goed duidelijk of er huiden zijn gebruikt uit binnen of buitenland, de huiden die uit het buiten land komen zijn vaak met wat sterkere stoffen bewerkt voor ze op transport naar Nederland gaan.

Hondenkoekjes

Zowel in de dierenspeciaalzaken als in de supermarkt vind je deze koekjes. Ze zijn er in allerlei vormen en maten slim ingespeeld door fabrikanten want hoe leuker de koekjes eruit zien hoe sneller wij geneigd zijn om ze te kopen. Een hond zal het niet uit maken of zijn koekje nou in een vormpje van een hartje is of gewoon een vierkantje. Deze koekjes bestaan voornamelijk uit diverse granen,olie en vet en vaak nog een klein percentage (meestal rond de 4%) vlees en dierlijke bijproducten.Voor de smaak kan er van alles toegevoegd worden en dat is ook de reden waarom dit assortiment zo groot is. En dit kan werkelijk van alles zijn. Maar naast belangrijke voedingsstoffen zitten er ook vaak een aantal toevoegingen in. kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen maar vaak zijn er ook vitamines en mineralen toegevoegd. Op de pagina over voedingsmiddelen kun je meer vinden over deze stoffen

Trainingsbrokjes
Speciale kleine hondensnoepjes. Deze brokjes zijn ideaal voor het trainen van honden. Het voordeel van deze snoepjes is dat ze erg klein zijn. Hap slik weg brokjes noem ik ze altijd. Als je je hond bijvoorbeeld wilt leren volgen is het niet handig als hij een traktatie krijgt omdat hij iets goed gedaan dat hij vervolgens 2 minuten nodig heeft om hem naar binnen te krijgen. Ze zijn verkrijgbare in vele verschillende soorten en bijna de meeste bevatten geen suiker. De meest gebruikte is toch de semi-moist. Deze zijn erg zacht en voor een pup snel weg te werken. Vaak zijn ze in een vorm van een klein botje of hartje te vinden. Over het algemeen bevatten ze graan,kip, rund en lam maar ze zijn ook te vinden in zalm variant. 

Naast de semi-moist heb je de wat hardere. Ik vind ze zelf wat minder geschikt voor kleine pups omdat ze toch wel even nodig hebben om ze weg te krijgen. Hier heb je ook net iets meer keus in smaken. Uiteraard zijn ze ook verkrijgbaar als mix van kip rund en lam maar ook met een hoog vleesaandeel zalm of pens. 
Ook gedroogd zijn er vele trainingsbrokjes te verkrijgen. Runderhart blokjes zijn ideaal bijvoorbeeld maar je hebt ook kleine zakjes met hertsenvlees, struisvogel en paard


Gezondheidsnacks

Onder gezondheids snacks verstaan we snacks die een gunstige uitwerking kunnen hebben op het lichaan. Iedereen kent bijvoorbeeld de dentalsticks goed voor de aanslag op de gebitjes. Maar het assortiment is in de loop der jaren groter geworden. 

Zo vind je er ook snacks waar een klein beetje:

... peterselie of munt is toegevoegt voor een betere adem (we krijgen tenslotte graag een lekker lebber door ons gezicht) 

... glucosamine is toevoegd voor de botten en gewrichten

... chicoree Wortel is toegevoegd voor een goede darmflora

... schapenvet is toegevoegd voor een mooie vacht

... Zeewier is toegevoegd voor een mooiere diepe kleur van de vacht en een schoon gebit

... groenlipmossel is toevoegd voor soepele gewrichten en gezond kraakbeen 

... Knoflook toegevoegd is om het imuunsysteem te verbeteren en nare beestjes als vlooien en teken op afstand te houden

 

Of deze snacks allemaal ook daadwerkelijk werken? Geen idee. Er zit zo'n klein percentage in dat me dit sterk lijkt. Maar vind je hond het lekker, geef je het graag en voer je er niet teveel van (de meeste verpakkingen staat een aanbevolen dosering op) kan het zeker geen kwaad om hem er lekker mee te verwennen.

 

Mis je nog iets op dit lijstje? Laat het dan even weten en ik zet hem erbij

Gedroogde snacks

Nadat de populariteit van kvv en barf toenam nam het assoritement gedroogde snacks ook fors toe. Je kan het bijna zo gek niet bedenken of het is wel te vinden. Zomaar even een kleine greep uit het gedroogde schap die razend populair zijn:
Ossenstaart (het bovenste stukstaart van de koe)
sprotjes
spieringen
Zalmhuid
kippen en eenden pootjes
neusen en oren
Runderhart
Konijnenoren (zowel met als zonder haar)
Geitenoren
penssticks
Bullenpees
Lamslong
paardenlever

zoals aangegeven is het assortiment erg groot en is het erg wisselend wat er te vinden is. 
Allergie? Ook voor honden met een allergie voor de wat gangbare diersoorten is er tegenwoordig een breed assortiment dat bestaat uit gedroogde delen van een dier. bijvoorbeeld struisvogel, hert, kameel

 

het voordeel van gedroogde snacks is dat hier verder geen toevoegingen inzitten en je dus precies weer wat waar je je hond mee verwend. Mocht je nou toch bang zijn dat er door fabrikanten toch toevoegingen worden gebruikt om het product langer houdbaar te houden kan je overwegen om zelf de snacks te gaan drogen. Vrijwel alles wat gedroogd te koop is is ook rauw te koop, neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het assortiment van dogmeat.nl.

 

Zelf drogen 
Ik droog inmiddels mijn eigen snacks. Naast dat ik het zelf erg leuk vind om te doen vinden de honden het ook erg lekker en sommige dingen zijn goedkoper om zelf te drogen, zeker als je meerdere honden hebt. Het is eigenlijk heel simpel. Je schaft een droger aan (drogen kan ook in je eigen oven, zet de oven rond de 50 graden eventueel het deurtje op een kiertje zodat het vocht eruit kan, plaats de snacks erin en wacht 8 a 10 uur. Naast dat niet alle snacks even lekker ruiken is vaak een oven zo lang aan hebben ook niet goedkoop, ik raad daarom aan om toch een voedseldroger te gebruiken. Ze zijn al verkrijgbaar van een euro of 40.) eventueel een snijmachine (met gewoon een goed mes lukt het ook prima) en maak een keus wat je wilt gaan drogen. 

Als je net begint is het wellicht fijn om niet direct longen en harten te gaan versnijden, in de supermarkt kan je ook een aantal dingen vinden die goed te drogen zijn. begin bijvoorbeeld met runderhart blokjes, kipfilet reepjes en wat garnalen. Het is een beetje afhankelijk van welke droger je hebt en hoe dik je de kipfilet gesneden hebt maar na een uurtje of 10 zijn de eerste dingen goed droog. Dit kan je testen door een stukje door midden te breken, gaat dit gemakkelijk dan is het goed droog en anders nog eventjes een uurtje in de droger. Je kan eigenlijk niet te lang drogen. Droger als droog word het niet. Droog je het te kort dan kan het gaan schimmelen.

belangrijk: Let op met het drogen van bot. Bot wat boven de 50 graden is geweest kan gaan splinteren en brengt dus gevaarlijke situaties mee. 

Er zijn meerdere manieren om de gedroogde snacks te bewaren:
* plastic bakje met een bodempje rijst (evt vocht word opgenomen)
* in vriezen
* bakjes zonder deksel
* Vacuüm verpakken (gebruik wat rijst voor eventuele vocht)

Gedroogde snacks kan je beter niet volledig afsluiten . Doordat eventuele vocht niet weg kan treed er sneller bederf op 

mergpijp/dragende botten/hertengewei

Ze liggen nog steeds in de winkel. Dragende botten waar een beetje vlees omzit, vacuüm verpakt voor de houdbaar en het is de ultieme traktatie. Volgens velen... Honden kunnen er uren op kluiven. Echter word vaak over de kleine lettertjes gelezen waarop staat dat de hond er niet op mag kauwen. Waarom staat dit er uberhoud niet gewoon in grote rode letters op? Het is een dragend bot, die zijn hard, heel hard ze moeten immers het gewicht van de koe (of ander dier) dragen, en dit is dus gevaarlijk om een hond op te laten kauwen. Er kunnen stukjes afsplinteren die vervolgens de bek/maag/darm kunnen beschadigen. Kiezen kunnen erop afbreken. Een ongeluk zit in een klein hoekje en ik zou dan ook nooit mijn hond willen verwennen met zoiets. 
Mergpijp: Hoe lekker ook en vroeger thuis werden ze ook rustig aan de hond gedaan. Maar nu jaren later zou ik het absoluut niet doen, en ook zeker niet aanraden. Er komen jaarlijks veel honden bij de dierenarts die met de bek er klep in zijn komen te zitten. Dit moet onder narcose verwijderd worden
Het hertengewei is een periode razend populair geweest, inmiddels heb ik het idee dat dit al wat minder is nu mensen zich er bewust van worden dat dit geen geschikt kauwproduct is. Ook dit product is keihard en er zijn meedere gevallen bekent waar tanden en/of kiezen af zijn gebroken

 

Uiteraard is iedereen vrij om te kiezen welke snacks en kauwproducten je aanschaft. Ik neem zelf liever geen risico ermee er is tegenwoordig zoveel keus in de winkel en online dat er genoeg producten zijn die je veilig kan voeren