feiten en fabels

Over alle soorten voeding bestaan er wel feiten en fabels. De meest bekendste is denk ik toch wel honden op rauw voedsel worden agressief. Dit is dan ook echt een fabel. Steeds meer mensen maken de stap om barf of kvv te voeren aan hun hond. En tuurlijk zullen er agressieve honden op kvv of barf rond lopen maar die ga je ook zeker vinden tussen brok etende honden. Hier is eerder sprake van karakte en opvoeding. Ik ben erg benieuwd hoeveel fabels en/of feiten jij kent. En mocht je zelf ook nog een feit of fabel weten, laat het dan even weten

 

Feiten:

*senior brok is geen verkooppraat. (speciale senior voeding heeft een lagere eiwitpercentage, door deze lagere eiwitpercentage worden de nieren minder belast. Wel is het aan te raden om te kijken naar de kwaliteit van de eiwit. Hoe beter hoe minder afvalstoffen en dit ontziet de nieren)

*botten die verwarmt zijn splinteren (ik hoor het zo nu en dan nog. I.v.m. bacteriën worden barf producten gekookt. Het klinkt heel logisch (hoewel de bacteriën helemaal niet schadelijk zijn voor de hond maar een bot gaat splinteren als hij boven de 30 a 40 graden komt. Het bot structuur veranderd. Dit kan hele nare gevolgen hebben voor je hond en in een enkele geval kan je hond er aan overlijden

* een hond mag geen rauw varkens vlees (varkensvlees kan besmet zijn met ziekte van Aujeszky, de kans is klein ik geloof zelfs minder dan 1% omdat de ziekte in Nederland niet voorkomt maar er is voldoende aanbod ander vlees om dit risico gewoon niet te nemen) 

*goedkope brokken bevatten veel vulstoffen (je merkt het waarschijnlijk zelf al aan de ontlasting. Doordat deze brokken veel granen/mais/rijst bevatten en eventueel nog andere vulstoffen is de ontlasting veel en vaak. Alle stoffen waar een hond niks mee kan word er aan de achterkant weer uitgegooid) 

 

Fabels:

* Een hond op barf en kvv krijgt geen tandsteen (ook deze honden kunnen gewoon tandsteen krijgen, dit is niet alleen afhankelijk van wat er gegeten word maar ook genetisch)

* een hond op kvv of barf hoeft niet ontwormt te worden (de zuurgraad is op kvv en barf wat hoger maar dit voorkomt absoluut geen wormen. Ik ben zelf geen voorstander van preventief ontwormen. Bij de dierenarts kan je de ontlasting laten onderzoeken en daarna behandelen als er daadwerkelijk wormen zijn)

* je moet de tanden van je hond elke dag poetsen met een tandenborstel en speciale tandpasta (tuurlijk kan je een tandenborstel en tandpasta kopen en iedere dag je hond zijn tanten poetsen. Maar er zijn ook alternatieven zoals voldoende kauwmateriaal. Dit kan in de vorm van speciaal speelgoed maar ook bepaalde snacks dragen bij aan een schoon gebit)

*kvv en barf is het best voor een hond (ik ben zelf voorstander voor kvv en barf. Maar niet elke hond eet het met smaak of reageert er goed op of wellicht is er een medische oorzaak bijvoorbeeld een allergie voor veel dierlijke eiwitten. In deze gevallen zou ik dan ook eerder kiezen voor gewoon een goede kwaliteit brok. Welke voeding het best is hangt van meerdere factoren af) 

*je moet de hoeveelheid op de verpakking aanhouden (nee, dit is een RICHTLIJN. Heeft je hond honger en is er gewichtverlies geef hem meer. Komt hij juist aan, voer hem wat minder. Elke hond is anders. De een ligt de hele dag lekker rustig terwijl de ander als een dolle heen en weer rent. Voer op het oog

* als je hond allergisch is moet je hypoallergene brokken van dierenarts kopen

(dit is lang niet altijd het geval., soms verstaat een brok op basis van insecten, soms is een brok met enkel een bepaald dierlijk eiwit al voelde. Meer informatie over allergieën kan je hier vinden