kvv

Kvv is de afkorting voor kant en klaar vers vlees, in veel gevallen bevat een rol 70%vlees 20% bot en 10% orgaan maar er zijn ook rollen met andere samenstellingen verkrijgbaar. Hierin zit alles verwerkt wat je hond nodig heeft aan voedingsstoffen. Let echter wel op of een merk daadwerkelijk compleet is (totaalvoer met meerdere diersoorten en/of een premix) of dat deze compleet is door afwisseling. Het is afhankelijk van je hond waar hij goed op reageerd, voor sommige honden is 20% bot wat aan de hoge kant en er onstaat de zogenoemde krijtpoep. Dit is erg droog en brokkelt wat uit elkaar en is veelal wit van kleur


Naast enkel vlees zijn er ook diverse merken die groentes, rijst en soms ook premix toevoegen. Haaksbarf heeft naast 13% groentes ook 2%hennep in de voeding.


De kvv zit in rollen of bakjes en is in 250gram, 500 gram, 1 kilo en 1250 kilo verkrijgbaar. Welke eraan geboden word is afhankelijk van de fabrikant/merk en het verkooppunt waar je de kvv koopt. Ook zijn er platte schijven te koop van bijvoorbeeld duck. Darf vriest blokken in die per doos te koop zijn met het oog op milieu. 


Het ontdooien van het vlees kan je het best in de koelkast doen en is na ontdooien ongeveer 48 uur nog te gebruiken. Ik reken daarom 72 uur inclusief ontdooien, een 1 kilo heeft hier in de koelkast toch al gauw een dag nodig.


Je kan de kvv zo uit de koelkast voeren, even op kamertemperatuur laten komen of overgieten met warm water. Ook hier is afhankelijk wat je hond zelf prettig vind. Mijn oudste eet het het liefst met wat warm water terwijl de jongte het nog bevroren naar binnen zou werken. 


Het potioneren van de rollen is iets waar ik best vaak een vraag over krijg en hoe dit nou het makkelijkst gaat. Sinds ik 2 honden heb gaan er gewoon kilo rollen uit de vriezer en dit gaat binnen 2 dagen wel op maar toen ik echter 1 hond had zat ik ook met deze vraag. Er zijn wederom meerdere manieren. Het beste voor mij werkte om wanneer de lading kvv geleverd werd alle rollen direct in de juiste portie te snijden en in een hersluitbare zak te doen (zo heb je niet iedere keer een nieuwe zak nodig en denk je dus ook een beetje aan het milieu) . De bevroren rol leg je op een goede stevige ondergrond, maak een kleine inkeping in het vlees en leg hier het mes in en sla vervolgens met een rubberen hamer 2x op het mes. Het mes glijd er mooi door heen en met een uurtje zijn alle rollen in mooie porties. Er zijn ook kvv leveranciers met een snijservice. Ekowolf is er hier 1 van


Een goed menu bestaat uit:

minimaal 4 diersoorten (meer dieren altijd goed, maar houd 1 diersoort nieuw voor een eventuele eliminatie dieet) 

1x in de 7 a 10 dagen vette vis 

een ei (niet noodzakelijk maar heeft wel goede toevoegingen) 

Pens

Groentes (hier zijn de meningen sterk over verdeeld, maar groentes bevatten nuttigen voedingsstoffen dus ik zou het lekker toevoegen) 


Als vis niet lekker gevonden word kan je wat visolie bij de voeding doen. Dit is wat anders dan zalmolie. Zalmolie komt vaak van gekweekte zalm en deze zitten meestal vol antibiotica. Toen ik nog geen visdag had kregen ze visolie van Doils joint dit is ondere te koop bij medpets


Wat zijn de voordelen van kvv:

De meeste honden vinden het erg lekker

De ontlasting is minder omdat er geen overbodige stoffen in zitten

De vacht gaat glimmen en zacht aanvoelen

Het is een voeding sicht bij de natuur

minder tandsteen

Betere darmflora


Echter zijn de voordelen niet wetenschappelijk aangetoont, en ik moet ook eerlijk zeggen dat ik sommige voordelen ook zie op een kwalitatief goede brok. 

De ontlasting is wel wetenschappelijk bewezen, dit is te verklaren doordat vlees makkelijker goed te verteren is dan brok omdat er minder vezels in verwerkt zitten


Zoals iedere voeding heeft kvv ook nadelen:

Extra letten op hygiëne 

het vraagt aandacht en kennis om ervoor te zorgen het menu in goede balans is

Porties maken kan een dingetje zijn

Op vakantie is het niet altijd praktisch