brokken

Jippie... Binnenkort komt er een hondje in huis. Je besluit na de winkel te gaan om een zak voer te halen. Vervolgens sta je voor een mega schap vol met zakken voer. De ene nog duurder dan de ander. Je ziet van alles staan, graanvrij, krokant, diner, geëxpandeerd, geëxtrudeerde, gehydrolyseerde eiwitten. Puppybrok, senior brok, rasgebonden brok. Maar wat moet je nou kiezen?

Laten we beginnen met het uitleggen van deze soorten voeding zodat je voor je de winkel instapt weet welk soort voeding je wil gaan geven. Ze hebben namelijk allemaal zo z'n voor en nadelen. Maar daarnaast is het ook een kwestie van proberen. Je kan nog zo graag een geperste brok willen voeren maar als je kameraad daar anders over denkt....

geëxpandeerde brok
geëxpandeerde brok

Geëxpandeerde brok: Deze brok word ook wel krokante brok genoemd. Hij heet zo omdat hij door fabrikanten word gebakken op een temperatuur van minimaal 93 graden en maximaal 140 graden voor een bepaalde tijdsduur. Niet iedere fabrikant gebruikte dezelfde temperatuur en tijdsduur en er kan dus verschil tussen de brokmerken zitten. Bij verhitting kunnen er uiteraard stoffen verloren gaan. Er kan gebruik gemaakt worden van vleesmeel maar ook vers vlees maar vers vlees is niet altijd beter dan vleesmeel omdat er vaak weinig van het verse vlees over blijft, hierdoor daalt het vleesaandeel in de brok.Wanneer dit type brok in de maag terecht komt zuigt hij zich vol en gaat drijven in de maag. (erg leuk om zelf eens te proberen, fabrikant farmfood ook een filmpje overgemaakt over het verschil tussen krokante en geperste brok in de maag). Of dit ook daadwerkelijk in de maag gebeurd is mij onbekend. In de maag zijn natuurlijk meer stoffen aanwezig dan in een glas, daar komt bij dat een maag gewoon een bewegend orgaan is en een glas gewoon stil staat. Ook word er gezegd dat je door het drijven van de brok een grotere kans hebt op maagtorsie, dit is niet wetenschappelijk bewezen. Er komen ook maagtorsies voor bij geperste brokken en zelfs op kvv word het gezien. Aan deze brokken word een anti oxidant toegevoegd om ze lang houdbaar te houden. Natuurlijke anti oxidanten maken de brok er niet goedkoper op, en sommige merken kiezen dan ook voor een niet chemische anti oxidant het betekend immers minder winst. Of je dit in de hondenvoeding wilt terug zien is natuurlijk volledig jou keus. Natuurlijke gebruikte anti oxidanten zijn Vit C en vit E. Echter zijn er ook merken die gebruik maken van absoluut niet gezonde stoffen zoals BHA (E320), BHT(E321) en Ethoxyquine (E324)

 

van dit type brok voer je over het algemeen iets meer dan van een geperste brok. 

 

Geëxtrudeerde brok: Deze type brok word op dezelfde manier gemaakt dan de geëxpandeerde brok. De termen worden tegenwoordig door elkaar heen gebruikt

geperste brok
geperste brok

Geperste brok:

Veelal lees je dat de geperste brokken beter zijn dan de krokante brokken. Volgens de fabrikanten is dit natuurlijk ook zo, maar er geen wetenschappelijk bewijs dat dit ook daadwerkelijk zo is. Wel zijn er vele ervaringen en heeft net als iedere andere voeding ook deze brok zo zijn voor en nadelen. Geperste brokken worden niet boven de 75 graden verhit. Hierdoor blijven de stoffen beter bewaard maar zijn er wel meer koolhydraten nodig om het goed te kunnen verwerken. Ik persoonlijke zie dan liever wat minder koolhydraten en wat meer dierlijke eiwitten.

 

In tegenstelling tot de krokante brok valt deze brok in de maag uit elkaar. Doordat de voeding zich niet vol zuigt en gaat drijven is de brok makkelijker en sneller te verteren. Doorgaans voer je van de geperste brok ook wat minder dan de krokante brokken. 

 

Een veel gehoord nadeel op deze soort brok is tandplak. Uiteraard spelen er bij tandplak meerdere factoren dan enkel de voeding een rol. Wel is het zo dat een verhitte brok harder is en hier meer op gekauwd moet worden, een geperste brok plakt wat meer en valt sneller uit elkaar. Ook hoor ik behoorlijk vaak dat honden op een geperste brok eerder weer honger lijken te hebben, dit is op zich best logisch als de voeding door de maag sneller verteerd. Een groot veel gehoord voordeel van een geperste voeding is dat de ontlasting minder is en er ook beter uit ziet.

Wat is mijn ervaring?
Zoals al aangegeven heb ik voor ik de keuze maakte voor kvv en barf heel wat voedingen geprobeerd. Uiteraard ook langer dan een paar dagen want er gaat toch al gauw 14 dagen overheen voor je hond er een beetje aan gewend is. Na het totale plaatje kijkend zou ik eerder voor een krokante brok kiezen dan voor een geperste brok. Ik vind het aantal dierlijke eiwitten in een brok belangrijk en in veel geperste brokken is dit aan de lage kant en zitten er juist veel granen of koolhydraten in (vooral mais en aardappelzetmeel kom ik tegen). Ook zat er in de zakken geperste brok altijd veel gruis, dan weet ik niet hoe iemand anders daar overdenkt maar als ik 10 kilo hondenvoer haal wil ik ook 10 kg brok en niet 9 kilo brok en 1 kilo poeder. Wel zag ik zeker verschil in de ontlasting. Deze was mooier en ook minder op de geperste brok dan op de krokante brok

 

Zo zie je maar elke voeding heeft zo zijn voor en zijn nadelen, en je komt er maar op 1 manier achter wat voor jou hond het beste werkt en dat is gewoon uitproberen als je het idee hebt dat je hond niet helemaal lekker reageert op zijn huidige voeding